Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Erdei iskola - Kismaros

2016. április 25-től 5 napot tölthettek erdei iskolában Kismaroson az intézmény minden telephelyéről a 8. osztályos tanulók. A kirándulásra a Svájci-Magyar Együttműködési program „Égigérő tanterem” című projekt keretében kerülhetett sor, melynek konzorciumi partnerei a Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége (KOKOSZ) és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Hétfőn reggel közös busszal indult útnak a 40 tanuló, kísérőikkel. Kismarosra egy óra körül érkeztünk meg, ahol először elfoglaltuk a szállásunkat, majd a táborvezetők tartottak egy rövid ismertetőt a tábor szabályairól, felhívták a figyelmünket a Börzsöny néhány védett értékére, amely itt is megtalálható. A délután további részében lesétáltunk a faluba, ahol bevásároltunk a következő napi reggelihez, hiszen azt mi magunk készítettük el. A táborba érkezésünk után meghozták a vacsorát a Patak Vendéglőből. A vacsora elfogyasztása után közös programra invitáltuk a diákokat. Előadás hangzott el a Natura 2000-ről, utána ehhez kapcsolódóan keresztrejtvény oldottak meg a tanulók, igaz-hamis állítások valóságtartalmát kellett eldönteni, illetve állatokat kellett megnevezni és az élőhelyükön elhelyezni. Az est csapatépítő játékos feladatokkal zárult.

A második napon délelőtt a tábor vezetői biztosították a programot számunkra, a dóci és az öttömösi gyerekek nappali csillagászaton vettek részt. Megnézték a Vénuszt, illetve különböző szűrőkkel a Napot, látták a napkitöréseket, beszéltek a Vénusz fényjelenségeiről, el is játszották hogyan változik a Holdnak és a Vénusznak a fénye, mikor milyen helyzetben állnak a Földhöz képest. A pusztamérgesi, a harkakötönyi és a kömpöci gyerekek madarászaton, madármegfigyelésen vettek részt. Ők is játékos feladatokat oldottak meg, benéztek a tábor környéki fészekodúkba, feljegyzéseket készítettek róla, érdekességeket tudtak meg az eddig is ismert madarakról, illetve azokról, amelyeket kevésbé ismertek eddig. Ebéd után a környéken tettünk egy nagy túrát, a Csömöle patak mentén derítettük fel a vadregényes tájat. Túránk során felértünk a Nacsapéreg legelőjére, ahonnan az egész Szokolyai medence szántói és rétjei beláthatókká váltak, távolabb pedig a Magas-Börzsöny hegyeiben, köztük a Csóványosban, délre a Naszály tömbjében gyönyörködhettünk. Visszaérkezésünk után mér egy sétát tettünk a faluba. Este újrapapírt készitettünk.

Szerdára egész napos túrát szerveztünk, de az eredeti tervtől eltérően nem a Törökmezőhöz, hanem a Nógrádi várhoz szerettünk volna elmenni. A Királyréti Erdei Vasút kisvonatára szálltunk fel, és a reggeli eső ellenére bizakodtunk, hogy később majd kiderül. Sajnos nem így lett. Amikor megérkeztünk Királyrétre már zuhogott az eső. A fedett peronon várakozva játszottunk kísérőink irányításával, várva a szebb időt. Az eső csendesedett, mi elindultunk a Királyréti Oktatóközponthoz, ahol sok érdekességet láttunk, a gyerekeknek különösen a „símogató és a tapogatós” fal tetszett. Az eső elállt, úgy döntöttünk, irány a Nógrádi vár. Nagy izgalom volt a kaptatók megmászása, nekünk, alföldieknek. Túravezetőink útközben növényismeretet tartottak számunkra, megízleltük az ibolya virágát, és még néhány ehető növényt, beszéltek jótékony hatásukról, megvizsgáltuk a virágzó galagonyát, a vackort, a vadcseresznyét, a gyertyán levelét és törzsét. A kőfejtőig eljutva, ahonnan kilátás nyílt a Nógrádi várra, vissza kellett fordulnunk, az idő ugyanis nem javult, hanem egyre jobban esett. Királyrétről busszal jutottunk vissza Kismarosra. Egy kis pihenő után közös foglalkozásra került sor. A gyerekek megismerkedtek a leggyakoribb erdei növényfajokkal. Növényeket neveztek meg levelük alapján határozólap segítségével. Este egy kis kézműveskedésre volt lehetőségük a gyerekeknek.

Kirándulásunk negyedik napján ismét meg kellett osztani a csoportot a létszám miatt. Az egyik csoportban a  gyerekek megismerkedtek néhány vadon termő, ehető növénnyel, a mezőkön, erdőkön növő gyakoribb gyógynövényekkel, azok felismerésével, gyógyhatásával és felhasználásával. Néhány ismert gyógynövényből (csipkebogyó, borsmenta, citromfű, kamilla) teát főztek, és elfogyasztották és rövid kisfilmet néztek meg az Ilcsi kozmetikumokról, melynek alapjai a természetben fellelhető növények. A kiegyensúlyozott, növényeket tartalmazó táplálkozás fontosságáról is szó volt, és a gyerekek figyelmét felhívták az előadást tartó tanárnők, a gyakori mérgező növényekre is. Ugyanebben az időpontban a dóci és öttömösi gyerekek vízvizsgálatot tartottak. Nagyon izgalmas feladat volt az állatok gyűjtése, meghatározása, a víz körforgásának természet közeli magyarázata. A gyerekek a víz fizikai és kémiai tulajdonságait vizsgálták, kiderült, hogy a Csömöle patak vize az iható kategóriába tartozik. Délután a programok felcserélődtek. Ezen a napon is tettünk egy sétát a faluba, elletve a Dunához sétáltunk le, és gyönyörködtünk a természet szépségében. Este táborzárót tartottunk.

Az utolsó napon reggeli után még hátra volt egy foglalkozás, ami a keddi osztott program párja volt, vagyis akik még nem voltak madarászkodni, azok oda indultak, akik viszont a nappali csillagászatból maradtak ki, azok a gyerekek a távcsőben nézhették a legközelebbi bolygót, és a Napot. Hazaindulásunk előtt kérdőívet töltött ki mindenki az erdei iskoláról.

Sok - sok új ismerettel gazdagodva tért mindenki haza.

 

A mappában található képek előnézete Erdei iskola - Kismaros